Какво представлява алергията и как да се справим с нея?

Алергия настъпва, когато имунната система на човека реагира на вещества в околния свят, които за повечето хора са безвредни. Такива вещества се наричат алергени и най-често се срещат при домашните любимци, насекоми, храни, полен, прах, някои лекарства и др.

При алергичните реакции човешкия организъм възприема тези чужди тела като заплаха и това предизвиква съответна реакция към тях с цел защита.

Причините за придобиване на алергия могат да бъдат много. Основно за развиване на алергия е нужно наличие на фактори като промяна на реактивността на организма и наличие на сенсибилизиращ агент – алерген. Комбинацията от тези фактори е достатъчна за развитие на патологичен имунна реакция.

Видовите алергии можем да бъдат разделени по два начина – по произхода на симптомите и според алергена който предизвиква симптомите.

Според симптомите:

– анафилаксия – алергичния пристъп по време на този симптом засяга нервната и сърдечно съдовите системи, има рязко спадане на кръвното налягане, оток на езика. При подобни пристъпи ненавременната медицинска намеса може да се окаже фатална. За щастие алергиите които могат да доведат до този пристъп са изключително малко.

– респираторни алергии – сенна хрема и сезонните алергии, астма – тези алергии засягат носа, синусите, гърлото и белите дробове.

– кожни алергии – най-често срещаната кожна алергия е екземата. Тя представлява кожен обрив характерен с зачервяване и лющеща, удебелена кожа. Важно е да се установи причинителя на екземата тъй като от това строго зависи лекуването на обрива.

Според алергена който предизвиква симптомите:

– хранителни алергии – тези алергии преобладават със симптоми във стомашно чревния тракт – най-често симптомите са гадене и диария. За щастие засегнатите са малко – само 1% от възрастните.
– лекарствени алергии – алергия към някой от съставките като пеницилини, цефалоспорини и сяро-съдържащи медикаменти
– алергии към отровата на насекоми – пчели, оси, стършели и др.
– алергии към фактори на околната среда  – Това са алергиите към полен, прах, пръст, козина и др. най-честите признаци към тях са ринит, астма, атопичният дерматит.

Симптоми на проявена алергия са: зачервен нос, зачервени очи, сърбежи и обрив, кихане, запушване на носа, както и пристъпи на астма.

Повечето прояви на алергия са умерени и не създават големи проблеми. Но при някои хора, те могат да причинят много по-голяма реакция, наречена анафилактичен шок. Тя е живото застрашаващо състояние, което изисква спешна намеса на лекар. При анафилактичния шок настъпват спиране на кръвообращението и/или на дишането; пострадалият става силно зачервен, изпотен, започва да кашля; при опипване на пулсациите на артериите , те са много слаби и трудно доловими; пулсът е силно учестен; пациентът реагира вяло на команди, постепенно може да престане да отговаря на въпроси, да изпадне в кома.

Как да се предпазим от алергична реакция?

Ако сте алергичен към полен и цветен прашец:

Може да миете очите си по-често със студена вода. Не включвайте климатика и не отваряйте прозорците когато навън духа вятър. Прането е хубаво да не се простира на вън, за да не полепва прашец по дрехите или завивките. Избягвайте да излизате когато има силен вятър.

Ако сте алергичен към прах:

Когато страдате от алергия към прах, най-важното нещо е да запазите дома си чист. Прилагайте начини за почистване на дома Ви, които вдигат възможно най-малко прах. Разчистете дома си от мебели, в които се набива прах като плюшени играчки, дебели пердета, мъхести или велурени завивки и др.

 

Най-добрата превенция на алергични реакции е разпознаване причината за вашата алергия и ограничаване на достъпа до съответните алергени.