Артроза на пръстите на ръцете

Артрозата на пръститие на ръцете е доста често срещано заболяване, проявяващо се най-вече при жените след 40-годишна възраст. При около 60% от всички жени се срещат признаци за тази болежка, но само 30% от тях изпитват физическа болка. Известна още, като менопаузална, възловидна или ерозивна остеопороза, това е заболяване, което засяга ставите на пръстите на ръцете и най-вече на ставите на втората фаланга. Свиването на пръстите води до деформации на хрущяла и така се появяват възли на Хеберден и Бушар. Това са малки твърди образувания, които правят невъзможно пълното разгъване на пръстите. Възлите на Хеберден се характеризират с подуване на засегната област и с появята на болезнено зачервяване, изтръпност или изкривяване на засегнатите стави. Възлите на Бушар  представляват израстък на кост, хрущял или желатинозна киста, които увеличават своите размери и унищожават проксималните интерфалангеални или средните стави на ръцете и краката. Те придизвикват отоци по засегнатите стави. Всички те са симтпоми за начален стадий на остеоартрит.

Какви още могат да бъдат симптомите?

В началният стадий на заболяването те са по-леки: усеща се минимална болка при физически труд, която може да се засили нощем; възможно е леко подуване на засегнатата област. В следващият – втори стадий на болестта, болките се засилват и стават постоянни, дори при по-ниска натовареност. Вече се забелязва ограничение в движението на ставата, мускулната атрофия се ускорява, образуват се възли на Хеберден или възли на Бушар. Най-опасни са симптомите при третия стадий, когато мускулите са значително атрофирали, движението е силно ограничено, костите стават по-крехки, което може да доведе до фрактури. Подуванията и възлите вече са силно изразени.

 

 Диагнозиране

Диагнозата се поставя след клиничен преглед при лекаря. Той просто задава няколко въпроса и оглежда симптомите по ръцете. Много рядко се налагат кръвните изследвания – само ако има съмнения за друга болест. Рентгенови снимки пък се правят само в случай, когато се предвижда хирургическа намеса.

 

Лечение

Медицината не е окрила ефикасно лекарство, което да предотврати появявата на артроза. Лечението се състои в облекчаване на болките и спиране прогресивното развитие на болестта. Те са по-лесни за овладяване, в сравнение със случаите на други видове заболявания на ставите.

В зависимост от етапа на развитие на остеоартрозата, съществуват различни лечения.

  •  Първи стадий –  Прилагат се лечебни масажи , които подобряват кръвообращението и облекчават мускулните спазми. Упражнения за пръстите на ръцете имат за цел да подобрят тяхната гъвкавост: огъване на пръстите; свиване поотделно в отделните стави; свиване на ръката в юмрук, последвано от максимално отваряне. Известно е, че радоновите вани и компресите с луга оказват благоприятен ефект върху симптомите на остеоартроза. Когато пък се прилагат топлинни процедури с парафин, се изпитва анестетичен ефект и болките отшумяват.
  • Втори стадий: Нестероидни противовъзпалителни средства, във вид на таблетки, гелове, лосиони или инжекции са най-често използваните, за да се намали болката и възпалението. Хондропротектори – това са препарати, които имат положителен ефект върху хрущялната тъкан. Те са предназначени по-специално да я предпазят от увреждания, причинени от високи натоварвания. Физиотерапията с магнитни импулси, лазери, ултразвук. И накрая – терапевтичен режим на хранене, включващ храни с високо съдържание на калций, фосфор, витамини C и B и естествено – прием на по-големи количества вода.
  • Трети стадий. Това е етапът, на който хирургичната намес е неизбежна. Алтернативно, могат да се използват наркотични аналгетици и опиоиди

Лечението на артрозата на пръстите на ръцете зависи до голяма степен от момента на откриването и. Колкото по-рано се диагнозира тя, толкова по-лесно протича възстановяването. Нашият съвет към вас е дори при най-малките съмнения за остеоартроза, посетeте личния си лекар.