Висок холестерол и как да се предпазим

Високия холестерол /хиперхолестеролемия/ се диагностицира, когато имаме прекомерно повишени горногранични стойности на холестерол в кръвта.

При  хиперхолестеролемия излишното количество холестерол, което циркулира в кръвоносната система се отлага в артериите. Това съответно води до стесняване на кръвоносните съдове, а понякога дори води до пълното им запушване,  което от своя страна прекратява притока на кръв към съответния орган или крайник.

Ето защо високия холестерол е една от най-често срещаните причини за сърдечен инфаркт, мозъчен инсулт, болка в долните крайници.

Кой са причинителите за висок холестерол?

Главно причините за хиперхолестеролемия, както при много други болести отново са хранителните ни навици и заседналия начин на живот. Възможно проблема да е свързан със наследственост или още по-рядко с заболявания засягащи черния дроб щитовидната жлеза и ли бъбреците.

Начина на хранене може да повлияе изключително сериозно на нарастването на нивото на холестерол. Прекомерното приемане на наситени мастни киселини, транс-мазнини и холестерол повишава нивата на „лошия“ холестерол в кръвта. Тях можем да ги намалим като избягваме животински продукти – месо, пълномаслено мляко, яйца, сирене, яйчен жълтък. Също така е хубаво да избягваме и транс-мазнините като намалим консумацията на пържени храни, маргарин, солети, чипс, кракери и прочие.

Наднорменото телесно тегло също е фактор, който може да повиши значително нивата на холестерола в кръвта. Физическата активност освен за подобряване на външния вид е идеалното средство за преборване и намаляване на нивата на „лошия“ холестерол в кръвта.

Цигарите, алкохолът и някой лекарства също имат свойството да намалят количеството на „добрия“ холестерол. Имат остро въздействие на черния дроб, който отговаря за пречистването на кръвта и съответно „лошия“ холестерол остава в кръвта като продължава да се натрупва.

Какво може да начина си на живот, за да се предпазите от висок холестерол:

  • Абстиненция от цигари и алкохол
  • Ежедневна физическа активност – физическата активност спомага за поддържането нивата на холестерола. Според лекарите са нужни само 30 минути на ден тренировки да се предотврати натрупването на фатални количества лош холестерол в кръвта.
  • Контролиране на теглото – наднорменото тегло водят до голям риск за повишаване на нивото холестерол в кръвта
  • Ограничаване приема на наситени мастни киселини и трансмазнини – Хранителния режим има огромно значение за нивата холестерол в кръвта. Избягвайте наситените мазнини и транс-мазнините. Яжте храни богати на фибри – овесени ядки, броколи, леща и бобови растения, зелени салати и др.

Включване на Омега-3 мастни киселини в диетата оказва благоприятно въздействие върху организма, тъй като човешкото тяло не може да ги синтезира от други неесенциални вещества, а те играят важни роли в редица биохимични процеси. Източници на омега-3 са: маслото от ленено семе, рибата и рибното масло.