Водата – ключ към по-здравословен живот

В човешкото тяло има средно около 70 – 75 % вода, като това съотношение зависи от много фактори като възраст, пол и дори от тегло.

Можете ли да си представите какво се случва, когато лишавате тялото си от вода?

Много често главоболието, умората, намалената концентрация, лошата памет, наднорменото тегло и много други са свързани точно с нередовно приемане на вода.

Водата участва активно в обмяната на веществата, поддържа телесната температура и пренася така нужните ни кислород и хранителни вещества до всички клетки на тялото, прочиства организма, ускорява метаболизма…

Потребността на един жив организъм от вода е равносилна на потребността му от хранителни вещества.

Учените препоръчват да се пият по 8-10 чаши вода дневно, но трябва да се има предвид, че всеки човек е индивидуален и необходимостта му от вода зависи от различни фактори като тегло, начин на хранене, интензивен живот и др.

Ето някои често срещани признаци на дехидратация:

Главоболие и мигрена

Главоболието е първият и може би най-честият признак за дехидратация на организма. При този вид главоболие болката е тъпа. Тя може да се появи на челото, често на слепоочията, както и по цялата глава. Тъй като тази болка се появява при дехидратация, може да сте на щрек за другите симптоми при обезводняване: жажда, сухота и лепнене на устата, намалено уриниране, тъмна урина, замаяност, и др.

В тези моменти трябва да започнете да пиете повече вода и по-начесто.

Усещане за умора

В днешно време много от хората изпитват хронична умора точно от ниския прием на вода. Това става, защото при дехидратация обемът на кръвта е по-малък и работата на сърцето се затормозява, а от там следва нисък прием на кислород на хранителни вещества и кислород на организма. Много хора при умора решават да приемат повече витамини, но това няма да даде желания ефект, ако с тях не се приеме достатъчно за организма количество вода.

Редовното приемане на вода тонизира тялото, като също и контролира кръвното налягане.

Водата чисти токсините и подпомага метаболизма

Заедно с храната и напитките тялото приема много токсини, които задръстват клетките и това пречи на правилното им функциониране. А оттам пречи и на функционирането на органите и на цялото тяло.

За да се попречи на това, токсините трябва да бъдат изхвърлени от тялото, а водата има точно това свойство.

Приемането на достатъчно количество вода спомага за премахването на излишния азот, уреята (токсично съединение) и кетонните телца.

Водата има също така пряка връзка с функционирането на стомашно-чревния тракт. Пиенето на повече вода помага за разграждането и усвояването на храната.

Колко вода трябва да пием на ден?

Според учените е препоръчително да пием не по-малко от 1-2 литра вода на ден. За някои може да звучи много, но приемани по-малки количества през целия ден е най-добрия вариант да запазим правилното функциониране на нашето тяло. Сезоните също указват важна роля в количествения прием на вода. През горещите летни дни млад човек трябва да приеме поне 2-3 литра вода. Спортисти и по-активни млади хора също трябва да приемат по-големи количества вода. При тях количественият прием може да достигне до 4-5 литра вода на ден. Важно е също да обърнем внимание и на това какво ядем. Има храни и напитки, които дехидратират организма и, за да компенсираме се налага да приемаме повече вода. Една такава напитка е кафето. Добре е с всяка чаша кафе да се изпива и една чаша вода.

Водата е източника на живота. Тя е и в основата на нашето здраве. Затова нашия съвет е приемайте повече вода и бъдете здрави!