Как да се справим с депресията

Депресията е една от болестите на 21 век.

Тя в най-общия случай е психическо състояние при което се характеризира с меланхолия, тъга, отчаяние и унилост, която може да трае различен период от време. Ако психическото разстройство трае прекалено дълго може да става въпрос за заболяване наречено клинична депресия.

Според проведени анализи за проявите на депресия в страните от ЕС, около 8 на 100 от българите страдат от различни форми на депресивни симптоми.

Много и различни биологични, психични и социални фактори могат да предизвикат депресия. Признаците са липса на енергия, загуба на апетит, безсъние, повишена емоционалност, раздразнителност, еуфория и др. Комбинацията от симптоми може да включва лошо настроение, загуба на интерес, чувство на тъга или емоционална празнота, усещане за безполезност или вина.

Тревожният и непрестанно мислещ ум определено не работи за вас и зависи изцяло от вас да го промените. Безпокойството освен, че влошава качеството ви на живот и не позволява да му се насладите и да го изживеете, а и влияе лошо на физиологията на тялото. Отделянето на стресови хормони (адреналин, кортизол) активира каскада от биохимични процеси, които непрекъснато държат тялото в напрежение.

Какво може да предприемете:

  • Овладейте стреса. Обърнете се към близки и приятели, когато се чувствате подтиснати.
  • Накарайте умът си да мисли в друга посока. Често изпадналите в депресивно състояние им е трудно да излязат защото са настроени към черногледство. Негативните мисли идват неканени пораждайки нови и нови докато всичко се завърти във въртележка от която няма измъкване. За да се избегне това е необходимо мозъкът да е фокусиран и зает с работа.
  • Развлеченията също са един добър вариант за лекуване на депресия. Разходките и заниманията навън във слънчево време ще подобри настроението Ви.
  • Контакт с приятели. В момент на депресия това може да е едно от най-трудните неща. Социалните контакти и новите емоции ще повдигнат духа Ви и ще го изкара от състоянието на депресия.
  • Яжте здравословно. Вашата диета оказва влияние и върху настроението ви. Приемайте по-здравословни храни, като плодове и зеленчуци  и ограничете приема на алкохол, кофеин или преработена храна.
  • Включете физически упражнения във рутината си. Те оказват благоприятен ефект върху психиката, като увеличават освобождаването на ендорфин, допамин и други хормони.
  • Обърнете се към личният си лекар. Ако имате съмнения за депресия, обърнете се към компетентно лице, за поставяне на диагноза и назначаване на правилно лечение. То може да бъде медикаментозно или психотерапевтично.
  • Етеричните масла могат да облекчат напрежението, да успокоят и да повишат настроението и положителната нагласа. Подходящи за намаляване на стреса и подобряване на настроението са например натуралните масла от босилек, канела, салвия и портокал.