Как да се справим с диабета?

Диабетът или по-точно захарния диабет е състояние, при което нивото на кръвната захар позната още като глюкоза е значително над допустимата норма. От друга страна глюкозата е източник на енергия за клетките и участва активно в обмяната на веществата.

За нивата на кръвната захар отговаря инсулина – хормон секретиран от панкреаса, който стимулира клетките да усвоят глюкозата и ги зарежда с енергия. Ако организма по някаква причина не произвежда правилното количество инсулин или ако клетките не реагират на него нивата на кръвната захар се покачват.

Типовете диабет се делят основно на три: тип 1, тип 2 и Гестационен диабет

  • Захарния диабет от тип 1 наричан още „инсулино-зависим“. Този тип диабет попада в групата на автоимунните заболявания и се характеризира с това, че организмът прекратява възпроизвеждането на инсулин в кръвта като унищожава инсулиновите клетки на панкреаса. Автоимунните заболявания са тези, който имунната ни система атакува собствените ни клетки като ги бърка за вируси или бактерии. Хората с диабет тип 1 трябва да приемат инсулин ежедневно, за да поддържат обмяната на веществата.
  • Захарен диабет тип 2 или „инсулино-независим“ е най-често срещан при хора над 45 години. Разликата му с другия диабет е, че при този клетките не реагират на произведените количества инсулин или са недостатъчни за да може да усвоят глюкозата. Съответно организма се опитва да поправи това като започва да произвежда още инсулин. В един момент възможностите на жлезата се изчерпват и нивото на инсулин спада, а това на глюкозата рязко се покачва.
  • Гестационен диабет – този диабет се открива по време на бременност и е свързан най-често с хормоналните промени на организма по време на втората половина на бременността. Това е най-безопасния вид на болестта защото в повечето случай след раждане заболяването отшумява.

За да се справим с диабета ни е нужна правилна диета и добър хранителен режим. Диабетиците трябва да нормализират въглехидратния обмен и да предотвратят нарушенията на обмяната на мазнините.

Допустими храни:

Хляб /препоръчително да е ръжен или от трици/ около 300 гр дневно

Зеленчукови супи – цвекло, месна или зеленчукова каша, картофена, гъбена или рибена супа. Не е добре да се приемат силни и мазни бульони.

Месо – говеждо, телешко, свинско, агнешко, пилешко, риба – може да се яде всякакъв вид месо стига да не е мазно.

Млечни продукти и яйца – млечните продукти трябва да са сведени до минимум и е препоръчително да са с ниско съдържание на мазнени. Жълтъците на яйцата е добре да се избягват.

Зърнени храни – елда, ечемик, бобови култури и др. стига да не надминават рамките на допустимите въглехидрати.

Зеленчуци – за предпочитане зеленчуците да съдържат по малко от 5% въглехидрати. Такива зеленчуци са: зеле, тиквички, краставици, маруля, домати, патладжани. Хубаво е да се консумират сурови, варени, печени или задушени,

Плодове и десерти – препоръчва се прием на сладко-кисели плодове – ябълки, ягоди, боровинки, къпини, горски плодове, червен грейпфрут и др. не е препоръчително да се приема захарни изделия, грозде, банани, стафиди фурми, сладолед

Яжте здравословна храна, богата на въглехидрати и с по-ниско съдържание на белтъчини и мазнини. Такива храни са плодове, зеленчуци, ориз, просо, царевица, картоф и др.

Физически упражнения 5 пъти в седмицата по 30 минути, за да се изчисти кръвта от натрупани мастни частици. Това води до по-добро усвояване на глюкозата и в последствие – регулиране на високата кръвна захар.

 

Правилната диета, в комбинация с масло от черен кимион ефективно понижава нивата кръвна захар. Това се постига благодарение на големите количества анти-оксиданти, които се съдържат в кимиона.

Канелата е доказано средство за контролиране на диабета. Редовната й консумация повишава инсулиновата чувствителност.