Здраво черво, здраво тяло

Пречистването на дебелото черво е познато на човечеството от хилядолетия. Още древните египтяни са вярвали, че в колонът се образуват токсини, поради натрупване на отпадъчни вещества по стените на червото. Това води до създаване на алкална среда – най-благоприятната среда за развитие на патогенни организми, полипи и ракови клетки. Интоксикацията на червата предизвиква се проявява не само във физически симптоми, но и психически такива. Човекът става раздразнителен, започва да издребнява, изпитва нервозност, отпаданалост, отчаяние дори депресия. От друга страна, натрупването на отпадъчни вещества е една от главните причини за заболявания като колит, хемороиди, разширени вени, дори полипи и рак. Лекари са на мнение, че 99% от всички случаи на рак са в резултат от интоксикация от собствените ни изпражнения – автоинтоксикация. Но не само това, възможно е и някои по-дребни проблеми да бъдат създавани именно от насъбиране на отпадъчни вещества в дебелото черво. Така например анемия, безсъние, кожни заболявания, артрит, психиатрични разтройства, всички те понякога са причинени от автоинтоксикация.

Нужно ли ми е пречистване на дебелото черво

Храносмилателната ни система си има собствен начин за изхвърляне на ненужните отпадъци, но много хора изпитват затруднения. Било то поради лошо здравословно състояние на червата, алергии, прием на много вредни вещества или пък някакво възпаление на храносмилателната система. По данни на СЗО, синдромът на раздразненото черво е заболяване, което се наблюдава при 15 – 20% от всички хора на Земята. От своя страна, запекът засяга близо 42 милиона души само в Съединените Щати. Ако не извършваш поне по едно изхождане на ден, това те прави добър кандидат за пречистване на дебелото черво.

Как протича този процес?

Съществуват няколко метода за пречистване на червото. Една част от тях са такива, които се извършват само от специалисти. Например когато предстои медицнска интервенция, която изисква дебелото черво да бъде изцяло чисто. Друг вариант е такова пречистване да се извърши в домашни условия. Най-често се използва енема, като се влива голямо количество вода в ректума. Когато тази вода има налягане, тя пречиства всякакви засъхвания и натрупвания, които са се образували по стените на дебелото черво. При някои варианти може да се използва и вода примесена с морска сол или с кафе. Някои видове енема помагат на тялото да абсорбира по-добре хранителни вещества. Когато се извършва пречистване с вода и кафе, например, антиоксиданти и кофеин се пренасят към черния дроб посредством кръвообращението. Те помагат на всички кръвоносни съдове да се отворят, да подобрят циркулацията и да релаксират мускулите, които контролират изхождането на червата.

Ползи

Съществуват многобройни доказателства за ползите от пречистване на дебелото черво. Милиони хора намират облекчение в такива процедури. Само един път е достатъчен, за да се усетят лечебните свойства. Хора, които дълго време са приемали хапчета или са спазвали диети, намират трайно облекчение и понижаване на симптомите си. Изследванията сочат, че правилното и редовно изхождане е необходимо за премахване на бактерии, детоксикация на тялото и елиминиране на излишните мастни киселини в тялото. Пречистване на червото оказва също и благоприятен ефект върху нервната система и облекчава симптоми като нервност или отпадналост. Това е така, защото нервни окончания по дължината на червата комуникират с главния мозък и оказват влияние върху цялата нервна система. Ето защо, добре функциониращото черво е предпоставка за един по-спокоен живот – без безсъние, загуба на апетит, умствени разстройства или хормонален дисбаланс.