biopanda.bg | © 2018 Всички права запазени !
Минералите – храната на здравото човешко тяло.
Баланса в организма от огромна част зависи от храната, която приемаме и по-точно хранителните вещества и минералите, които приемаме с нея.
Минералите са катализатора, който поддържа „заряда“ на нашата „батерия“. Те присъстват във всички органи на човешкия организъм необходими за правилно развитие и поддържане на клетъчната структура и функция. Те имат активно участие в изграждането на костите, зъбите, подпомагат нормалните функции мускулната и нервната дейност.
Минералите най-общо се делят на две големи групи според количеството им в организма което е необходимо за нормалната му работа.
Петте основни минерали, от които се нуждае човешкия организъм /макроелементи/ са: калций, фосфор, магнезий, калий, натрий.
Всички останали наричаме микроелементи и те са: хром, желязо, хлор, кобалт, мед, цинк, манган, молибден, йод и селен
Когато едно тяло има недостиг или излишък на някои от тези минерали /макроелементи и микроелементи/ води до нарушение на обмяната на веществата, а по-късно и до отключване на заболявания.
За да се предпазим от тези последствия е нужно просто да знаем какво ядем.
Основни функции | Източници | |
Магнезий | Магнезият е един от най-важните минерали за човешкото тяло тъй като се съдържа във всички клетки и има активно участие в производството на аденозин трифосфат. Има важна роля в повече от 300 биохимични реакции в човешкото тяло. Освен това липсата на магнезии рефлектира върху имунната система, по-лесно се изпада в депресия, има по-висок шанс за високо кръвно налягане, мускулни потрепервания и спазми /крампи/. | Какао, листни зеленчуци – спанак, къдраво зеле, бобови растения, семена и ядки – тиквени семки, сусам, слънчогледови семки, кашу, пълнозърнести храни – киноа, елда, органично тофу, органично темпе, риба и морски продукти, авокадо |
Фосфор | Фосфорът е изключително важен минерал, който отговаря в голяма степен за функционирането на клетките и здравината на клетъчната мембрана, регулацията на калция и на производството на аденозин трифосфат /АТР/ – основен енергиен източник на клетките в човешкия организъм. Липсата на фосфор може да доведе до загуба на апетит, анемия, мускулни болки, проблеми в изграждането на костите /рахит/. | Трици – овесени, оризови, тиквени семки, слънчогледови семки, печен пшеничен зародиш, сирене – пармезан, сусамово семе, бразилски орех и борови ядки |
Калций | Калцият е един от минералите с най-голямо съдържание в организма. Основна функция при която е нужен калций е изграждането на костна тъкан и укрепване на зъбите. Отделно калцият в комбинация с магнезий действат положително за състоянието на сърдечно-съдовата система – поддържа сърдечния ритъм и нормалното кръвообращение, участва в процеса на кръвосъсирвне, и др. | Мляко и млечни продукти, яйца, риба – скумия, сьомга, сардини, зелени листни зеленчуци, спанак цвекло, брокули, къдрево зеле, ядки – бадеми, кайсии, бразилски орехи, семена, бял фасул, зелен боб, нахут, тофу, мащерка, риган, копър, и др. |
Натрий | Натрият регулира обема на кръвта, кръвното налягане, телесните течности, осмотичното равновесие и киселиността(рН). Подобрява функцията на нервната система и по-специално на мозъка. Отговаря за правилната хидратация на клетките и извънклетъчната течност. | сол (основен източник), морски зеленчуци, мляко и спанак. |
Калий | известен още като минерала за сърцето. Калият спомага за яснотата на мислене като доставя кислород до мозъка, същевременно и помага за изхвърлянето на отпадъците от организма. | домати, картофи, боб, леща, млечни продукти, морски дарове, банани, сливи, моркови, портокали |
Желязо | участва в структурата на белтъците преносители на кислород: хемоглобин и миоглобин.Желязото е важно за нормалното функциониране на имунната система и при производството на енергия. | Месо, морски дарове, ядки, боб, тъмен шоколад |
Цинк | Цинкът е важен микроелемент за човешкия организъм тъй като участва в репликацията на ДНК. Укрепва имунната система, участва още в протеиновия синтез, активирането на ензимите, сперматогенезата и др. Дневния прием на цинк е около 8-12мг. /за жени/ и 11-15 мг. за мъже, но не е препоръчително да се надхвърля прием над 20мг. цинк на ден. | морски продукти – риба, омар, стриди, не мазно телешко месо, черен дроб, говеждо, семена – тиквени семки, динени семки, маково семе, сусам, пшенични трици, синап |
Манган | Необходим за метаболизма на белтъците и мазнините, за нормалните функции на имунната и нервната система, както и за регулация на кръвната глюкоза. Освен това, той е нужен за растежа и здравето на костите, както и за половата система. | Зърнени храни, бобови растения, семена, ядки, листни зеленчуци, чай, кафе |
Мед | Съдейства за образуването на хемоглобина, червените кръвни клетки и костната тъкан.Медта участва и в процесите: производство на енергия, оцветяване на косата, оздравяване на рани, оцветяване на кожата и в придаването на вкусова сетивност. | Черен дроб, морски дарове, стриди, ядки, семена; |
Йод | Важен фактор за физическото и психическото развитие на човека. Необходим е за поддържане нормалното състояние на щитовидната жлеза. Липсата на йод може да подтисне производството на тироиден хормон, което е свързано с множество негативни за здравето ефекти. | Водорасли, зърнени храни, яйца, йодирана сол |
Хром | Този незаменим минерал поддържа стабилни нива на глюкоза в кръвта и подобрява работата на инсулина. Той е необходим за производството на енергия в организма, жизненоважен е за синтеза на холестерола, белтъците и мазнините. | Броколи, гроздов сок (особено червен), месо, пълнозърнести продукти |
Молибден | съдейства за нормалното функциониране на нервните клетки и е съставна част от метаболитния ензим ксантин оксидаза. Молибден подпомага растежа на костите и укрепва зъбите. | Бобови растения, цели зърна, ядки |
Селен | Селенът е необходим за правилното функциониране на панкреаса и за тъканната еластичност. Защитава имунната система, като предпазва от образуване на свободни радикали, които увреждат здравите тъкани. | Бразилски ядки, морски дарове, месо, зърнени храни, млечни продукти, яйца |
Кобалт | Необходими при синтеза на витамин В12. Обикновено се считат за част от този витамин. | |
Хлор | Хлоридният анион е основно хранително вещество за човешкия метаболизъм. Необходим е за производството на солна киселина в стомаха. | Основен източник е солта |