Минералите – храната на здравото човешко тяло.

Баланса в организма от огромна част зависи от храната, която приемаме и по-точно хранителните вещества и минералите, които приемаме с нея.

Минералите са катализатора, който поддържа „заряда“ на нашата „батерия“.  Те присъстват във всички органи на човешкия организъм необходими за правилно развитие и поддържане на клетъчната структура и функция. Те имат активно участие в изграждането на костите, зъбите, подпомагат нормалните функции мускулната и нервната дейност.

Минералите най-общо се делят на две големи групи според количеството им в организма което е необходимо за нормалната му работа.

Петте основни минерали, от които се нуждае човешкия организъм /макроелементи/ са: калцийфосформагнезийкалийнатрий.

Всички останали наричаме микроелементи и те са: хромжелязохлоркобалтмедцинкманганмолибденйод и селен

 

Когато едно тяло има недостиг или излишък на някои от тези минерали /макроелементи и микроелементи/ води до нарушение на обмяната на веществата, а по-късно и до отключване на заболявания.

 

За да се предпазим от тези последствия е нужно просто да знаем какво ядем.

 

Основни функции Източници
Магнезий Магнезият е един от най-важните минерали за човешкото тяло тъй като се съдържа във всички клетки и има активно участие в производството на аденозин трифосфат. Има важна роля в повече от 300 биохимични реакции в човешкото тяло. Освен това липсата на магнезии рефлектира върху имунната система, по-лесно се изпада в депресия, има по-висок шанс за високо кръвно налягане, мускулни потрепервания и спазми /крампи/. Какао, листни зеленчуци – спанак, къдраво зеле, бобови растения, семена и ядки – тиквени семки, сусам, слънчогледови семки, кашу, пълнозърнести храни – киноа, елда, органично тофу, органично темпе, риба и морски продукти, авокадо
Фосфор Фосфорът е изключително важен минерал, който отговаря в голяма степен за функционирането на клетките и здравината на клетъчната мембрана, регулацията на калция и на производството на аденозин трифосфат /АТР/ – основен енергиен източник на клетките в човешкия организъм. Липсата на фосфор може да доведе до загуба на апетит, анемия, мускулни болки, проблеми в изграждането на костите /рахит/. Трици – овесени, оризови, тиквени семки, слънчогледови семки, печен пшеничен зародиш, сирене – пармезан, сусамово семе, бразилски орех и борови ядки
Калций Калцият е един от минералите с най-голямо съдържание в организма. Основна функция при която е нужен калций е изграждането на костна тъкан и укрепване на зъбите. Отделно калцият в комбинация с магнезий действат положително за състоянието на сърдечно-съдовата система – поддържа сърдечния ритъм и нормалното кръвообращение, участва в процеса на кръвосъсирвне, и др. Мляко и млечни продукти, яйца, риба – скумия, сьомга, сардини, зелени листни зеленчуци, спанак цвекло, брокули, къдрево зеле, ядки – бадеми, кайсии, бразилски орехи, семена, бял фасул, зелен боб, нахут, тофу, мащерка, риган, копър, и др.
Натрий Натрият регулира обема на кръвта, кръвното налягане, телесните течности, осмотичното равновесие и киселиността(рН). Подобрява функцията на нервната система и по-специално на мозъка. Отговаря за правилната хидратация на клетките и извънклетъчната течност. сол (основен източник), морски зеленчуци, мляко и спанак.
Калий известен още като минерала за сърцето. Калият спомага за яснотата на мислене като доставя кислород до мозъка, същевременно и помага за изхвърлянето на отпадъците от организма. домати, картофи, боб, леща, млечни продукти, морски дарове, банани, сливи, моркови, портокали
Желязо участва в структурата на белтъците преносители на кислород: хемоглобин и миоглобин.Желязото е важно за нормалното функциониране на имунната система и при производството на енергия. Месо, морски дарове, ядки, боб, тъмен шоколад
Цинк Цинкът е важен микроелемент за човешкия организъм тъй като участва в репликацията на ДНК. Укрепва имунната система, участва още в протеиновия синтез, активирането на ензимите, сперматогенезата и др. Дневния прием на цинк е около 8-12мг. /за жени/ и 11-15 мг. за мъже, но не е препоръчително да се надхвърля прием над 20мг. цинк на ден. морски продукти – риба, омар, стриди, не мазно телешко месо, черен дроб, говеждо, семена – тиквени семки, динени семки, маково семе, сусам, пшенични трици, синап
Манган Необходим за метаболизма на белтъците и мазнините, за нормалните функции на имунната и нервната система, както и за регулация на кръвната глюкоза. Освен това, той е нужен за растежа и здравето на костите, както и за половата система. Зърнени храни, бобови растения, семена, ядки, листни зеленчуци, чай, кафе
Мед Съдейства за образуването на хемоглобина, червените кръвни клетки и костната тъкан.Медта участва и в процесите: производство на енергия, оцветяване на косата, оздравяване на рани, оцветяване на кожата и в придаването на вкусова сетивност. Черен дроб, морски дарове, стриди, ядки, семена;
Йод Важен фактор за физическото и психическото развитие на човека. Необходим е за поддържане нормалното състояние на щитовидната жлеза. Липсата на йод може да подтисне производството на тироиден хормон, което е свързано с множество негативни за здравето ефекти. Водорасли, зърнени храни, яйца, йодирана сол
Хром Този незаменим минерал поддържа стабилни нива на глюкоза в кръвта и подобрява работата на инсулина. Той е необходим за производството на енергия в организма, жизненоважен е за синтеза на холестерола, белтъците и мазнините. Броколи, гроздов сок (особено червен), месо, пълнозърнести продукти
Молибден съдейства за нормалното функциониране на нервните клетки и е съставна част от метаболитния ензим ксантин оксидаза. Молибден подпомага растежа на костите и укрепва зъбите. Бобови растения, цели зърна, ядки
Селен Селенът е необходим за правилното функциониране на панкреаса и за тъканната  еластичност. Защитава имунната система, като предпазва от образуване на свободни радикали, които увреждат здравите тъкани. Бразилски ядки, морски дарове, месо, зърнени храни, млечни продукти, яйца
Кобалт Необходими при синтеза на витамин В12. Обикновено се считат за част от този витамин.
Хлор Хлоридният анион е основно хранително вещество за човешкия метаболизъм. Необходим е за производството на солна киселина в стомаха. Основен източник е солта