Паразитите – причинителите на всички болести.

От медицинска гледна точка във всеки един човек съществуват паразити. Това са малки организми, които набавя своите хранителни продукти от друг жив организъм, наречен гостоприемник. При продължително паразитиране, функциите на имунната ни система започват да се влошават и това води до отслабване на защитните ни сили.

 

Първи прояви и признаци

При жени, някои от признаците за наличие на паразити могат да бъдат: цистит, бяло течение, стерилитет,  болки в корема, метеоризъм, запек, разстройство, подуване на корема, астма, нарушение на менструалния цикъл, възпаление на яйчниците, болезнена менструация с кръвотечение, отпадналост, мигрена, косопад, хемороиди, астма, камъни в жлъчката, депресия, фиброма, миома, фиброзно-кистозна мастопатия, възпаление на надбъбречните жлези, пикочния мехур и бъбреците.

При мъжете, това най-често са: хъркане, простатит, импотентност, аденома, цистит, пясък и камъни в бъбреците, възпаление на пикочния мехур, панкреатит, гъбички по краката, хемороиди, депресии, астма. Трихомонадите се хранят и със сперматозоиди, което води до импотентност.

 

Какви заболявания предизвикват паразитите?

Отслабване на имунната система.

Паразитите намаляват отделянето на иммуноглобулин в организма и това води до имунни нарушения. Това отслабване на защитните сили благоприятства проникване на бактериални и вирусни инфекции в човешкото тяло.

Онкологични заболявания

Световната здравна организация и редица други международни медицински институти стигат до изводи, че именно паразитите в човешкия организъм са причина за образуването на ракови клетки. Fascio-lopsis busri, вид трематоди,  отделят естествени отпадъци от своята дейност. Един от тези отпадъци предизвиква ускорено делене на раковите клетки. Изследванията сочат, че в организма на повечето болни от рак съществуват точно тези трематоди. След унищожаването на паразита и изчистване на токсините, болестите, считани за “неизлечими”, също изчезват. В клетките на трематодите се произвежда вещество – ортофосфотирозин. Това вещество, когато е отделяно от паразита, предизвиква безконтролен ръст и на клетките на организма, в които са се заселили паразитите. Точно това представлява ракът. Трихомонадите от своя страна са основните причинители на заболяването СПИН и появата на вируса на имунодефицита при човека (ВИЧ). От тук може да се направи извод, че ракът е паразитно заболяване, а СПИНът е свръхпаразитна болест, тъй като той се причинява от два паразита: трихомонада – човешкия паразит и ВИЧ – паразита на трихомонадата.

Това, което значително улеснява проникването на паразити е консумирането на индустриално преработени храни. Те оказват лошо влияние върху имунната система, като я отслабват.

Множествена склероза

Млечните продукти са главните преносителни на този вид трематоди, които причиняват множествена склероза. Паразитът шигела отделя вещества, които са токсични за главния и гръбначния мозък. Причината, за това привличане на паразита се крие в прекомерната употреба на хранителни продукти, съдържащи веществата ксилен и толуол. Това са токсини, които се съдържат най-често в газираните напитки, подсладителите и други.

Токсоплазмоза

Това е болест, която се причинява от паразита токсоплазма. Те се срещат при всички птици и бозайници. Доказано е, че токсоплазмите благоприятстват развитието на онко-заболяванията. Когато инфекцията стане хронична, токсоплазмите продължават да живеят в организма във вид на цисти.  Така те остават спящи, и могат да се настанят  в тъканите на очите, сърцето, белите дробове и други органи.

Ламблиоза

Kогато ламблиите увреждат тънките черва и черния дроб, възниква болестта ламблиоза. Заразяването на човека с ламблии невинаги е клинично изразено. Най-често тези хора са носители на заразата. Цистите на ламблиите се изхвърлят от човешкия организъм заедно с изпражненията, а заразяването може да стане чрез мръсни ръце, различни хранителни продукти, вода и предмети от домашния бит. Също така ламблиите предизвикват повишение чувствителността на организма към различни алергени, изразяващи се в копривна треска, сърбеж, болки в ставите, а понякога и треска.

Аскаридоза

Тази болест се причинява от паразитите аскариди. Те най-често обитават тънките черва на човека. Проявата им се състои в редица стомашно-чревни разстройства: липса на апетит, прилошаване, повръщане, болки в стомаха, повишено слюнкоотделяне; множество болести на дихателните органи – от обикновена настинка до бронхопневмония; психични нарушения: от „безпричинна“ раздразнителност, световъртеж и главоболие до нервни тикове и дори епилептични припадъци. Заразяването с яйцата на аскаридите става през устата. Веднъж попаднало в стомашно-чревния тракт, яйцето образува ларва, която пробива лигавицата на червата и прониква в кръвта. Така то се транспортира до белите дробове и започва да се развива по белодробните тъкани.

Ентеробиоза

Ентеробиозата се предизвиква от паразити, наречени острици. Те представляват тънки сиво-бели червеи и паразитират в долните части на тънките черва, сляпото черво и предната част на възходящия колон. Размножаването им става след като те активно излизат през задния проход, снасят яйцата си в ануса и умират, оббщата продължителност на живота им е 3-4 седмици. Отравянето на организма на болния с отделяните от остриците вещества води до алергия и дерматоза.

При по леката форма на заболяването през нощта, когато болните заспиват, те усещат лек сърбеж в областта на ануса. Сърбежът продължава 1-3 дни и след това изчезва. След 2-3 седмици обаче той се появява отново. Тази периодичност се обуславя от смяната на поколенията на остриците. При наличие в червата на болния на по-голямо количество паразити сърбежът става постоянен и много мъчителен. Това води до по-силно изразен сърбеж и засилване на чесането на ануса. Така се предизвиква вторична бактериална инфекция на кожата, дерматит и пиодермия, което още повече влошава здравословното състояние на болния. При някои хора се появяват чревни разстройства, диария, като в изпражненията често има слуз.

Фасциолоза

Това заболяване се причинява от паразити, които засягат основно черния дроб и жлъчните пътища. Фасциолите – това са трематоди от класа на паразитите-смукалници и от семейството на чернодробния метил. Заразяването става при консумирането на вода. Когато ларвите на паразота попаднат в стомашно-чревния тракт, те се излюпват и се насочват към жлъчните пътища и жлъчния мехур, където след 3-4 месеца достигат полова зрялост и започват да снасят яйца. Отпадъците от обмяната на веществата на фасциолите предизвикват повишена чувствителност на човешкия организъм с последващо развитие на алергии. В ранната фаза на фасциолозата могат да се открият микронекрози и микроабсцеси по черния дроб, в по късни-етапи – разширение на жлъчните пътища, удебеляване на стените им, както и аденоматозни разраствания на епителната тъкан на жлъчните пътища. Инкубационният период на болестта трае от 1 до 8 седмици. През това време се проявяват отпадналост, главоболие, липса на апетит, слабост както и повишена температура. Наблюдава се увеличение на черния дроб и болки.

Фасциолопсидоза

При фасциолопсидозата се поразява стомашно-чревния тракт. Fascio-lopsis busri е нейният причинител, като той прониква първо в стомаха, черния дроб, пакреаса и тънките черва. Симптомите  са болки в стомаха, диария, запек. На по-късен етап – слабост, световъртеж, сънливост, отоци както и дефицит на протеин. Смърт може да настъпи от сърдечно-съдова недостатъчност. При по-леката форма на болестта се наблюдават само болки в стомаха или диария.

 

Вредата от хламидиите

Трихомонадите и хламидиите набират все по-голяма популярност сред лекарите по цял свят. Те се смятат за най широко разпространените инфекции. Още от ранна детска възраст започва наблюдение за някаква проява на хламидии. Фактори, които могат да окажат въздействие са: хронична урогенитална патология при родителите; патология на бременността; помятане, риск от прекъсване на бременност, много водие, преждевременно отделяне на плацентата, преждевременно раждане, плацентарна недостатъчност, закъснение на развитето и хиопотрофия на плода; развитие на остър вулвит и колпит по време на бременност

Хламидиите могат да причинят:

 • сърбеж и парене при уриниране
 • безплодие
 • обилно вагинално течение
 • нарушение на храносмилателната система
 • възпаления на половите органи
 • болки при интимен контакт
 • и други

 

Хламидийната инфекция е опасна с това, че тя невинаги има ясно изразено възпаление. Човекът може да е носител на тези паразити в кръвта си, без да има проявено заболяване. Самата инфекция протича почти без никакви симптоми като болка, гнойно възпаление или атрофия на органите.

По последни данни от проучвания, хламидийната инфекция може да доведе до инфаркт. За да се стигне до там са нужни и други неблагоприятни условия, предоставени от човешкия организъм. Отслабване на имунната система, прекомерно хранене, вредни хранителни навици, стрес, влошена сърдечно-съдова система, това са неблагоприятни условия, които имат предпоставка да се създадът в организма на всечки човек над 50 години. Много заболявания и синдроми могат да бъдат причислени към хламидиозите. Chlamydia trachomatis предизвиква заболявания на очите (конюнктивит), ушите, носа и гърлото, дихателната система (фарингит, отит, бронхит, пневмония), урогениталния тракт (уретрит, цервицит, бартолинит, вулвит, вулвовагинит, цистит, салпингит и др.), перихепатит (синдромът на Фитц, Хю и Къртис), ендокардит, болестта на Райтер, еритема, реактивен артрит. Към заболяванията, предизвиквани от Chlamydia psittaci, се отнасят орнитозата (поражението на белите дробове), доброкачествената лимфоретикулоза, генерализираната хламидиоза, лимфогрануломата на половите органи.

Болести, предизвикани от Трихомонади

Трихомонадата е паразит от класа камшични (flagellat). В човека обитават три вида трихомонади: устната, чревната и вагиналната. Те са много добре приспособени към живот в организма и веднъж  вътре, не го напускат до смъртта му.

Рак

Благодарение на теоретичната и практическата работа на учените през 60-те години е доказано, че раковата клетка представлява трихомонада, която е изгубила камшичето си. Ракът се образува в резултат на незавършено размножаване на трихомонадите, когато дъщерните клетки все още не са се отделили от майчините, но вече самите те започват деление. Веднъж попаднали в организма, паразитите проникват в кръвта и лимфата и от там се разнасят из целия организъм. За да избегнат имунната ни система, те се приспособяват, като преминават в амебовидна форма и губят камшичетата си. Така те почти не могат да се отличат от лимфоцитите и други клетъчни елементи и се “скриват” от имунната ни система. След проведено проучване в Москва, е открито наличие на устни и вагинални трихомонади при жените. По-често те се проявявали в цистовидни форми, вакуолизирани и полуразрушени под влиянието на многобройни бактерии и гъбички. След проведено лечение в продължение на 2-3 седмици, пациентките започват да се чувстват по-добре. Но това всъщност само влошава тяхното състояние. В действителност остротата на болестта преминава към хроничност и паразитите се преместват навътре в тялото, правейки ситуацията по-зле.

Когато трихомонадите се проявяват в органите и тъканите, те се наричат новообразувания, а когато са в кръвоносните съдове – тромбози. Когато се размножават, те запушват кръвоносните съдове и по този начин образуват тромби. Всяко едно емоционално или физическо напрежение може да доведе до скъсване на кръвоносните съдове, понеже така се усилва потока на кръв. Ако това се случи в сърцето, настъпва инфаркт. Ако се случи в мозъка, настъпва инсулт, а в половите органи – импотентност.

Връзка между хламидиите и трихомонадите

Тя се състои в това, че хламидиите прекарват периода си на размножаване в трихомонадите. Изполват ги за размножаване и за защита от неблагоприятни условия, като например химични препарати, предназначени за унищоването им.

 

В заключение за “непонятните” болести

До тук разбрахме какви са причините за повечето болести, а именно паразитите!

 • Токсоплазмите предизвикват повечето вродени заболявания при децата, както и изоставането в умственото развитие.
 • Рак и заболявания на половата система, червата, устната кухина, кръвта и съдовете са най-често причинени от трихомонади
 • Хламидиите могат да доведат до безплодие, разстройства на храносмилането, различни болести на панкреаса (в това число и диабет), черния дроб и водят до инфаркти.
 • Гъбичките са причинители на най-различни заболявания, в това число и онкологични.
 • Ламблиите предизвикват чернодробни заболявания.
 • Аскаридите могат да причинят белодробни, жлъчни и чревни заболявания.
 • Чревни заболявания се дължат на остриците.
 • Фасциолозата предизвиква алергия, дискинезия на жлъчните пътища, хроничен хепатит.
 • Фасциолопсидозата участва във формирането и развитието на онкологичните заболявания.

10 Прости правила за безопасност.

При контакт с повърхности, които са достъпни за много хора (банкомати, дръжки на врати, пари), използвайте антибактериални кърпички и гелове.

 1. Измивайте ръцете си преди всяко хранене.
 2. Изплаквайте обилно с гореща вода зеленчуци и плодове, които консумирате сурови.
 3. Не пийте вода от открити водоеми.
 4. Когато консумирате риба винаги я осолявайте.
 5. Яжте само добре опечено или сварено месо.
 6. Не се къпете в неизвестни водоеми, за да се предпазите от заразяване с глистосомоза.
 7. Използвайте съответните спрейове и препарати против комари и други насекоми, за да предотвратите преноса на някои хелминти.
 8. Обезпаразитявайте често домашните си любимци.
 9. Поддържайте високо ниво на хигиена, у дома и на работното място.

През целия си живот, човек трябва да предприема действия по откриването и отстраняването на паразитите – причинителите на всички болести