Радикулит

По цялата дължина на гръбначния стълб, на нивото на всеки един прешлен, се намират нервни коренчета. Те се разпространяват навън към всички части на нашето тяло. Например такива, които се намират във шийните прешлени, се разклоняват към нашите ръце, длани и пръсти. Ето защо ако имаме проблем с нервни коренчета във врата, изпитваме болка по цялата дължина на ръцете.

Радикулитът е често срещано заболяване на периферната нервна система. В 9 от 10 случаи то е причинено от проявата на остеохондроза. Това е отлагането на соли на местата, където се съединяват прешлените. Когато стане това, гръбначните дискове губят своята еластичност и притискат силно нервните коренчета. Резултатът е непоносима болка. В останалите случай, радикулитът е предизвикан от получени травми на гръбнака, бактериални или вирусни инфекции, тумори или други възпаление. Друг причинител може да бъде излагането на тялото на въздушно течение, особено ако преди това е имало изпотяване. Тъй като първоначално тялото е силно затоплено, но впоследствие бързо се охлажда, периферните нерви могат да се възпалят.

Симптоми

  • Остра или тъпа болка, засягаща един или няколко крайници и с променлив интензитет, в зависимост от положението на тялото
  • Парене или изтръпване на крайниците, причинено от притискането на нервни коренчета
  • Нарушени функции на мускулите, понижен мускулен тонус, намаление на цялостната мускулатура
  • Понижена или повишена чувствителност, болки и температура, в следствие на нарушеното движение на нервни импулси

Диагнозата се поставя въз основа на оплаквания на пациента и клиничен преглед.  Когато има съмнения за дискова херния или други деформации и патологични процеси се налага провеждането на рентгенография или скенер.

 

Според мястото на възникване радикулитът има четири форми:

  • Шиен  болката е локализирана в областта на тила и шията. Наблюдава се усилване при резки движения на главата. Може  да бъде придружена и от световъртеж, нарушения на слуха, замаяност, главоболия и други.
  • Шийно-раменен – болка, локализирана в областта на шията, рамото, лопатката и ръцете. Усилване при движение на ръцете, обръщане на главата, кашляне и кихане
  • Гръден – болка, обхващаща областта на гръдния кош – междуребрието, усилваща се при движение или дълбоко вдишване на въздух;
  • Тазово – кръстен – най-често срещаният, има тенденция за хронично протичане и рецидиви. Болките са разнообразни по характер, локализират се в тазово-кръстната област и по дължината на седалищния нерв (в седалищния мускул, задната повърхност на пищяла и бедрото, петата). Усилват при движение, ходене и накланяне на тялото.

Лечение

Лечение на радикулита се постига само чрез откриване и лечение на състоянието, което го причинява. Консервативното лечение включва: кинезитерапия – за укрепване на мускулатурата на гръбначния стълб, нестероидни противовъзпалителни средства. Лечението е строго индивидуално и зависи от степента на възпаление и неговата локализация. Хирургично лечение е нужно, когато всички други методи не са дали очаквания резултат, като се препоръчва ендоскопският метод за лечение, тъй като тази процедура е максимално щадяща за организма и времето за възстановяване е сравнително кратко. Алтернативно, може да се приложат физиотерапевтични процедури, като диадинамичен ток, ултразвук, електрофореза и други. Калните вани, горещ парафин и различните видове нагревки, оказват благоприятен ефект върху засегнатите области. Те успокояват болката, докато същевременно се лекува състоянието, причинило радикулит. В последните години все повече хора прибягват и до народната медицина. Много лечители са предложили различни варианти, като: компреси, чайове от определени билки, конкретни видове разтривки, компреси, отвари и други.

Най-доброто оръжие срещу това болезнено състояние е профилактиката. Ако придобием навик за правилна стойка, избягваме дългото натоварване, не се излагаме на въздушни течения и правим редовни физически упражнения, рискът от заболяване става нищожен.