skeletno izobrazqvane na vidovete spondiloza

Спондилоза – остеоартрит на гръбначния стълб

Спондилоза (остеоартрит на гръбначния стълб) е тиха болест, която се развива бавно с течение на времето и има остро проявление в по-късен етап. Спондилоза е дегенеративно заболяване, при което се забелязва изтъняване на междупрешленните дискове в следствие, на което те се разкъсват (дискова херния), а халиановият хрущял губи свойствата си. Появяват се костни израстъци във вид на шипове, за да компенсират дефицита на хрущялна тъкан. Наричани „остеофити“, тези израстъци са във форма на „човка на папагал“ и са в различни размериа, а посоката им е възходяща и низходяща. В най-тежките случаи се наблюдават възпаления, болки, понякога дори и неподвижност на гръбнака.

Причини за възникване на спондилоза

Най-честите причини за възникване на спондилоза са:

– Възраст (метаболитни фактори );

– Заседнал начин на живот -години на статичност, извън рамките на нормалното;

– Прекомерна физическа активност;

– Неправилна стойка;

– Нездравословно хранене;

– Наднормено тегло и затлъстяване;

– Наследственост;

– Възпаления и травми причиняващи налягане върху гръбначния стълб;

– Различни заболявания, като атеросклероза, диабет и други;

– Други фактори;

chetiri nepravilni izobrajeniq opasni za krasta
nepravilni i pravilni pozi na stoene na stol pred komputar

Видове спондилоза

Видовете спондилоза са три основни. В зависимост от местоположението на патологичния процес те са:

Шийната спондилоза (цервикална спондилоза)

Шийната спондилоза засяга шийните дискове. Този вид спондилоза представлява хронично износване и изместване на шийните дискове, калцификация и обрастване на шийните прешлени с остеофити (шипове). Има вероятност за разтежение и притискане на шийните нерви. Намалява се кръвоснабдяването и се увеличава рискаот  поява на повтаряща се травма на гръбначния стълб. На възраст от 20 до 45 години се проявяват първите симптоми, а на 65 години повечето хора имат шийна спондилоза.

Гръдната спондилоза (торкална спондилоза)

Гръдната спондилоза е локализирана в гръдния отдел на гръбначния стълб. Гръдната спондилоза е съпроводена от износване на влакнестия пръстен на междупрешленните дискове, образуват се остеофити и постепенно се втвърдява предния надлъжен лигамент. Гръдната спондилоза се появява на възраст 30 или повече години, но не е изключено да се появи и в по-ранна възраст.

Лумбална спондилоза

Лумбалната спондилоза засяга лумбалната област (четвърти и пети прешлен).  Дегенеративно заболяване водещо до дегенерация на предната страна или влакнестия пръстен на междупрешленните дискове и образуване на остеофити (шипове). Тези шипове оказват натиск върху нервните окончания и резултата е огромна болка. Това заболяване се наблюдава и при мъжете и при жените,като в по-напредъка на възраста заболяването води до инвалидизация.

izobrazqvane na shiina spondiloza
izobrazqvane na gradna spondiloza
izobrajenie na lumbalna spodiloza bolka v krasta

Симптоми при спондилоза

В зависимост от тежестта на дегенерацията и вида спондилоза симптомите могат да са различни.

Симптоми при спондилоза

В зависимост от тежестта на дегенерацията и вида спондилоза симптомите могат да са различни.

Симтоми на шийна спондилоза :

 • ограничени движения;
 • скованост и болки във врата, раменете, ръцете и пръстите;
 • виене на свят и изтръпване на дланите и пръстите на ръцете;
 • главоболие, което започва от задната част, точно над врата, след което се премества до челото.

Симтоми на гръдна спондилоза :

 • появяват болки в средната и горна част на гърба, в следствие на възпаление;
 • междупрешлена херния или компресия на нервите;
 • болки в гърдите, горната част на корема, понякога в ръцете и краката, може да се появи и изтръпване или липса на чувствителност.

Симтоми на лумбална спондилоза :

 • болка в областта на гръбначния стълб на нивото на талията преминаваща в към тазобедрената става, пищяла и пръстите на краката;
 • изтръпване и мускулна скованост, намалено усещане при допир;
 • умора и намалена подвижност на гръбнака.

Лечение на спондилоза

 • Трябва да сте наясно, че напълното излекуване от спондилоза е невъзможно на този етап от развитето на медицината. Няма лечение на спондилоза, което да е със 100% ефективност, но при правилно лечение на спондилоза е възможно да си върните нормалния начин на живот, като облекчите симптомите. Видовете лечение на спондилоза могат да се разделят на медикаментозно лечение, оперативно, физикална терапия и алтернативни методи.Какво трябва да знаем за основните видове лечение:

Диагностициране на спондилоза

 • Съществуват няколко начини за диагнозиране на спондилоза. Един от тях e тест на шийните прешлени. Главата на пациента се накланя настрани и и се оказва леко налягане надолу. Болка в раменете или врата откъм страната, на която е наведена главата, се тълкува като положителен резултат на този тест. Важно е да се знае, че това не е достатъчно, за да се постави диагнозата спондилоза. Феномен на Lhermitte, друг похват използван при диагностиката, това е краткотрайна болка, наподобяваща усещането на токов удар в долната част на гърба. Тя се провокира от навеждане и изправяне на главата и е резултат от индуцираната от флексията и екстензията на врата, електрическа активност в шийния отдел на гръбначния мозък. Ограничен обхват на движение на врата е най-честият показател за спондилоза. Ядрено-магнитния резонанс също е такова средство. ЯМР дава точна и подробна информация за меките тъкани и състоянието на костите, притискане на нервните окончания и точките на компресия.

Лечение на спондилоза

 • Трябва да сте наясно, че напълното излекуване от спондилоза е невъзможно на този етап от развитето на медицината. Няма лечение на спондилоза, което да е със 100% ефективност, но при правилно лечение на спондилоза е възможно да си върните нормалния начин на живот, като облекчите симптомите. Видовете лечение на спондилоза могат да се разделят на медикаментозно лечение, оперативно, физикална терапия и алтернативни методи.Какво трябва да знаем за основните видове лечение:

Медикаментозно лечение на спондилоза

 • Този вид лечение на спондилоза се препоръчва само когато болките са много силни и нетърпими. Когато тялото е възпалено и болките са силни е добре да се вземат медикаменти до намаляване на възпалението и болките. Трябва да сте наясно, че тази болест в повечето случаи е предизвикана от много години неправилен начин на живот и несъществуват вълшебни хапчета, които да ви излекуват за няколко дни. В същност хабчетата имат много странични ефекти и сериозно вредят на стомаха и черния дроб. В повечето случаи действат болкоуспокояващо и отпускат мускулите, но по този начин те отслабват още повече мускулатурата и костната система, с което само влошават нещата в бъдещ план. Ето защо е добре да се прибягва до този вид лечение само при случаи на силна болка и голям възпалителен процес.

Оперативно лечение на спондилоза

 • Оперативно лечение на спондилоза е препоръчително само в крайни случаи. Хирургичната намеса е много рискова и се препоръчва, когато останалото лечение не е дало положителни резултати и болките са станали непоносими. Има различни операции, като поставяне на пирони, планки с цел да се коригират аномалиите, декомпресивна операция с цел намаляване налягането в гръбначния канал и т.н., но нито една не може да ви излекува.

Физикална терапия, като лечение на спондилоза

 • Тъй като в повечето случаи възникването на спондилоза е в следствие на дълги години неправилен начин на живот то може би е време да се почне точно от там, а именно да се опитаме да променим начина си на живот. Можем да започнем от почивката. Необходимо е да си осигурим повече и по качествена почивка. Най-добрата почивка е в легнало положение на твърда повърхност в поза, която не предизвиква болка. Трябва да се намали физическата активност и да се избягват рискови движения. Задължително е да се започне физиотерапия и рехабилитация ( кинезитерапия ). Важно е да направите всичко възможно да подобрите стойката на седене на вашето тяло в изправено и седнало положение. Да започнете да правите упражнения, които целят да подобрят мускуатурата в засегнатите зони и да разтегнат сухожилията. Важно е да се движите повече. Разходките по няколко километра в бавно темпо са един прекрасен начин да раздвижим организма и да му покажем, че имаме желание да се борим. Доброто съчетание между правилни упражнения, масажи, балнеолечение, движения, по-добро и правилно хранене, правилно седене и почивка е в състояние да намали значимо болките и да ви върне към един по-добър начин на живот.

Алтернативни методи за лечение на спондилоза

 • Някои от най-разпространените алтернативни методи за лечение на спондилоза са: лечение с лазер, лечение в барокамера, билково лечение, лечение чрез разтягане (разпъване на гръбнака), декомпресивно лечение (вендузи), електро лечение, лечение с ултразвук, пиявици, акупунктура и много други. Имайте на в предид, че някой от тези методи крият сериозни рискове и е необходимо добре да проучите дадения метод и да подберете правилния специалист преди да го приложите върху себе си.
habcheta za spondiloza
ekip za operaciq
jena pravi uprajnenie za krasta
maj visi na lost
chovek prebqgva v planinata

Нашата препоръка е да не се отчайвате и да се предавате на болката и страха. Трябва да повярвате в себе си и да намерите сили да направите най-трудното. Да промените начина си на жовот. Може да започнете от това да си направите план на действие и постено да започнете да подобрявате начина си на живот, като не забравяйте да си давате повече и по-качетсвена почивка. Започнете хранителна диета, която да осигури необходимите хранителни вещества на костите, сухожилята, мускулите и имунната система. Спрете или намалете драстично приема на вредни храни и напитки. Приемайте повече вода, защото водата е ключът към по-здравословния живот. Водата  помага за разграждането и усвояването на храната. Започнете с леки упражнения за раздвижване и подобряване на стойката, както и с леки разходки, като постепенно започнете да увеличавате интензитета. Комбинирайте с правилни масажи и балнолечение. Може да добавите и някой от алтернативните методи, като първоначално може да изберете някой от по-сигурните. И запомнете най-важното това заболяване се е получило в продължение на много години неправилен начин на живот, така че не трябва да очаквате да се излекувате за няколко дни. Трябва да сте готови да продължите лечението в продължение на години и даже до края на живота си. Но погледнете на това, като един нов живот изпълнен с повече желание за живот.