Хипертония. Как да се преборим с високото кръвно налягане?

За да разберем как да се предпазим от проблем като хипертонията е нужно да разберем детайлно кръвното налягане. Това е налягане упражнявано от кръвта върху вътрешните стени на кръвоносните съдове при всеки сърдечен удар.

При кръвното налягане имаме измерване на две граници – ниска и висока. Това е така защото при всяко свиване на сърцето /средно 60 до 80 пъти в минута/ то изтласква определено количество кръв и налягането в кръвоносните съдове се покачва – това се нарича горно ниво /нормално 120-129mmHg/ и обратното – когато сърцето се отпуска налягането в кръвоносната система спада и тогава имаме долно ниво /нормално 80-84mmHg/.

Кръвното налягане постоянно е подложено на промени. То има свойството да се променя при необходимост. Примерно когато тялото ни е изложено на голяма физическа активност сърцето започва да бие по-бързо за да достави нужните на мускулите кислород и хранителни вещества. А при покой се нормализира.

Повишеното кръвно налягане – хипертонията е една от най-срещаните болести в днешно време. Признак за хипертония е дори когато нивата на кръвното налягане са постоянно над допустимите. Това затруднява циркулацията на кръвта и сърдечни мускул, което съответно предразполага към инфаркт.

Артериалната хипертония може да бъде самостоятелно заболяване или предизвикано от други причини като бъбречни, ендокринни или неврогенни болести.

Хипертонията, както при много други болести причината за развитието й е неправилен живот и развитие на вредни за човешкия организъм навици. Пример за това са алкохол и цигари, храна съдържаща прекалено много калории, мазнини, захари и сол.

За овладяване и лекуването на хипертонията е нужно първо да променим начина си на живот. Това включва да се коригира хранителния режим, да се включат редовни физически упражнения и намаляване на телесното тегло. Всички тези промени са показали значителни положителни промени при хора с високо кръвно налягане.

Как може да се предпазите от високо кръвно налягане:

  • Поддържане на тегло в рамките на нормите.
  • Намаляване нивата на стрес.
  • Ограничаване приема на сол и алкохол.
  • Ежедневната физическа активност, включително високо интензивни упражнения.
  • Проверявайте редовно кръвното си налягане.

 

В допълнение, черният пипер намалява кръвното. Избирайте такъв, който не е смесен със сол, защото тя повишава кръвното налягане. Лененото семе е богато на омега-3 мастни киселини, които играят важна роля за здравето на сърцето и кръвоносните съдове. Освен че намаля нивата на лошия холестерол в организма, то понижава кръвното налягане.